Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe gril ik?



Bij grillen denk je al gauw aan grillstreepjes op je eten. Maar gegrild eten hoeft geen streepjes te hebben, dat hangt af van het materiaal. De hoge temperatuur bij het grillen zorgt ervoor dat het product snel dichtschroeit, waardoor er weinig vocht verloren gaat. Gegrild eten krijgt hierdoor een volle, soms rokerige smaak.
Geschikt voor... Materiaal?
...moten vis, groente, fruit, aardappelen en mals vlees zoals biefstuk, hamlap en karbonade.
Contactgrill, grillpan, ovengrill, steengrill. Een vleesthermometer is handig om de kerntemperatuur van een groot stuk vlees of vis te meten. 

Grillen algemeen 

  • Laat de groente/vlees op kamertemperatuur komen.
  • Warm je grill ongeveer 10 minuten voor, alleen een steengrill heeft 30 minuten nodig.
  • Dep de groente droog met keukenpapier en bestrijk het eventueel met een kwastje met een beetje olie.
  • Leg het op of onder de grill.

Grillen met een contactgrill 

Met een contactgrill gril je tussen 2 geribbelde platen. Omdat de hitte van 2 kanten komt, heb je maar de helft van de bereidingstijd nodig.

Grillen met een grillpan

Een grillpan is gemaakt van geribbelde gietijzer. Gietijzer kan heel hoog worden verhit, waardoor vlees en vis snel bruin kleurt. Een grillpan hoef je na gebruik alleen af te spoelen met heet water. Zeepsop ontvet de pan te veel waardoor je eten de volgende keer aan de pan blijft kleven en dat kan het eten een bijsmaak geven.

Grillen met een ovengrill 

De meeste ovens hebben een grillstand. Dit is de warmste stand van de oven en begint bij de meeste ovens vanaf 230 °C en kan oplopen tot 300 °C. Als je de temperatuur niet kunt instellen, dan heb je meestal een draaiknop met stand 1-3. Laat bij grillen in de oven de deur op een kiertje staan om waterdamp te laten ontsnappen. Doordat de warmte van 1 kant komt, wordt het vlees halverwege de bereiding een keer gedraaid. Plaats voor alleen bruin kleuren het product op 5 tot 10 centimeter onder de grill. Als het ook gaar moet worden is 10 tot 15 centimeter goed.

Grillen met een steengrill

Een steengrill is een natuurstenen gladde plaat die je gloeiend heet op tafel zet. Verwarm een steengrill minimaal 30 minuten op het fornuis of in een hete oven. Aan tafel blijft een steengrill ongeveer 30 minuten heet genoeg. Er zijn ook grillen met een ingebouwd verwarmingselement. 

Handige tips bij het grillen

Behoud je vitamines

Vitamines en mineralen blijven beter behouden als je:

  • vlees klein snijdt, dan is het namelijk sneller gaar en verliest zo minder voedingsstoffen.
  • groente en aardappelen juist zo min mogelijk snijdt. Maak er dikke plakken van, dan verliezen ze minder van hun vocht waarin de vitamines en mineralen zitten.

Pas op voor aanbranden

Zie je zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. Verbrande producten bevatten namelijk schadelijke stoffen: acrylamide en PAK’s.

Voorkom buikpijn

In rauw vlees of rauwe vis kunnen ziekmakers zitten. Je voorkomt ziek worden door:

  • vlees en vis goed gaar te maken. Gebruik een vleesthermometer om de temperatuur in het midden van het stuk vlees of vis te meten. Plaats de thermometer niet tegen een bot.
Product Kerntemperatuur van (in °C)
Vlees en kip Minimaal 75
Vis 60
Rosé vlees* 55
*Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze.