Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezond zwanger worden

Je probeert zwanger te worden, spannend! Wat zijn gezonde keuzes als je zwanger wilt worden? Kun je sommige voedingsmiddelen beter vermijden als je een zwangerschapswens hebt? Op deze pagina lees je er meer over.

Door gezond te eten en voldoende te bewegen creëer je de beste basis voor een goede zwangerschap en een gezond kindje. Al in het prilste stadium.

Eet gezond en gevarieerd

Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Kijk in de Schijf van Vijf voor jou tool hoeveel en wat je kunt eten.

Nu al doen:

Voldoende jodium binnenkrijgen

Eet voldoende jodiumrijke producten. Jodium is tijdens de hele zwangerschap belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van ongeboren baby’s. Zorg er daarom voor dat je voldoende jodium binnenkrijgt als je zwanger wilt worden. Dit kan met eten uit de Schijf van Vijf. De belangrijkste bron van jodium is brood. Kies voor brood gemaakt met bakkerszout, daar zit jodium in. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis.

Foliumzuur en Vitamine D slikken

Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om foliumzuur en vitamine D te gaan slikken. Zo bouw je al een voorraad op voor als je zwanger bent.

Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby. Maar de hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via de voeding is meestal niet genoeg. Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. En ga hier de eerste 10 weken van je zwangerschap mee door.

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden kun je ook al beginnen met het slikken van 10 microgram vitamine D per dag. Je kunt het je hele zwangerschap gebruiken. Vitamine D is belangrijk voor een goede botontwikkeling van de ongeboren baby. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat vitamine D- suppletie de kans op zwangerschapsdiabetes verlaagt, evenals een kind met een laag geboortegewicht. Mogelijk verkleint het de kans dat een kind op latere leeftijd astma-achtige symptomen ontwikkelt.

Hoe zit het met alcohol?

Alcohol drinken kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid, bij vrouwen én mannen. Alcohol kan sperma en eicellen beschadigen. Het beste is om allebei te stoppen met drinken als je zwanger probeert te worden. Bekend is dat alcohol tijdens de zwangerschap de kans vergroot op een miskraam, vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht. Ook kan alcohol de latere ontwikkeling van het kind beïnvloeden.

Gedurende de hele zwangerschap kan alcohol het ongeboren kind bereiken, dus ook wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld of als de moeder nog niet weet dat ze zwanger is. De alcoholconcentratie in het kind is gelijk aan die in het bloed van de moeder.

Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter de risico’s. Zelfs als je heel weinig drinkt kan het al schadelijk zijn voor je kind. Drink dus helemaal geen alcohol vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, want ook als je nog niet weet dat je zwanger bent, kan het al schade aanrichten.

Een gezond gewicht helpt

Een gezond gewicht is belangrijk als je zwanger wilt worden. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Mannen met overgewicht kunnen minder vruchtbaar zijn. Als je als vrouw overgewicht hebt, kun je minder vruchtbaar zijn en heb je iets meer kans op een miskraam. Ook hebben vrouwen die te zwaar zijn meer kans op complicaties bij de zwangerschap, zoals zwangerschapsdiabetes en een te hoge bloeddruk.

Hoe ernstiger het overgewicht, hoe groter de risico’s. Maar ook ondergewicht geeft meer kans op complicaties bij de zwangerschap. Denk hierbij aan een laag geboortegewicht en een vroeggeboorte. Wel wordt het risico minder hoog ingeschat dan voor overgewicht.

Het volgen van een dieet tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. De baby in je buik kan sommige voedingsstoffen te weinig binnenkrijgen. Ben je veel te zwaar, dan kun je beter eerst proberen af te vallen voordat je zwanger wordt. Een diëtist kan je daarbij helpen.

Zoek een diëtist bij jou in de buurt
Hebben jij en je partner een gezond gewicht?
Hoe val ik succesvol af?


Hier kun je uit voorzorg voorzichtig mee zijn...

  • Als je zwanger bent is het niet goed om te veel cafeïne binnen te krijgen, maximaal 200 mg per dag. Je kunt dus als je zwanger wilt worden ook alvast eens kijken naar de hoeveelheid cafeïne die je neemt, en uit voorzorg hier niet meer dan 200 mg per dag van nemen. Te veel cafeïne vergroot de kans op een miskraam en kan de groei van het ongeboren kind verminderen. Het advies is om niet meer dan 2 kopjes koffie per dag te drinken.

    En als je andere producten met cafeïne gebruikt (zoals thee, cola en pure chocolade) drink dan minder koffie. Gebruik je veel andere producten met cafeïne, bekijk dan hoeveel cafeïne daarin zit. En zorg dat je daarmee niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnenkrijgt.

  • Tijdens de zwangerschap geldt het advies om geen lever te eten en de hoeveelheid leverproducten, zoals smeerleverworst en paté, te beperken. Je kunt dit advies uit voorzorg ook al opvolgen als je zwanger wilt worden. Lever en leverproducten bevatten veel vitamine A. Te veel vitamine A verhoogt bijvoorbeeld het risico op afwijkingen aan de schedel, zenuwen en hart- en vaatstelsel bij je baby.

    Een flinke hoeveelheid paté (bijvoorbeeld als voorafje in een restaurant) in één keer kan al schadelijk zijn voor je baby. Maar af en toe een boterham met een dun laagje smeerleverworst of paté kan geen kwaad voor jou of je baby. Als je supplementen gebruikt kies dan voor een supplement dat speciaal bedoeld is voor zwangere vrouwen. Andere supplementen kunnen te veel vitamine A bevatten.

Als je zwanger bent...

Sommige producten kunnen niet goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Daarom is het belangrijk om bepaalde producten (deels) te vermijden als je zwanger bent. Wil je nu alvast weten welke producten dit zijn?