Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Alles over het bewaren van voedsel

Wil jij je klanten goed kunnen informeren over het bewaren van eten en drinken? Bijvoorbeeld over het verschil tussen de 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT) en de 'te gebruiken tot'-datum (TGT). Of over de ideale bewaarplek van een bepaald product? Kijk dan in onderstaand overzicht. Hierin vind je alle informatie en gratis tools rond bewaren op een rij.
Uitleg: verschil TGT en THT

Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT) en een 'te gebruiken tot'-datum (TGT).

THT

Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten. 

TGT

Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

Meer lezen over de THT- en TGT-datum

sluiten
Video: verschil TGT en THT

 

 

sluiten
Tabel: verschil TGT en THT

In deze tabel worden de verschillen tussen TGT en THT in één oogopslag duidelijk:


Waar staat het voor?

Op welke producten?
 
Na de datum gebruiken? 
 TGT  De 'Te gebruiken tot'-datum geeft aan tot en met welke datum het voedsel veilig gebruikt mag worden. De vermelding 'Te gebruiken tot' staat op zeer bederfelijke voedingsmiddelen, zoals verse vis, gehakt, vlees, etc. Nee. Door het voedsel vlak na aankoop in te vriezen kan de houdbaarheid verlengd worden tot na de TGT.
 THT  De 'Ten minste houdbaar tot'-datum geeft aan tot en met welke datum het voedsel de juiste kwaliteit heeft. De vermelding 'Ten minste houdbaar tot' kan staan op onder andere gekoelde, ingevroren, gedroogde en ingeblikte producten. Van pasta en rijst tot olie en chocolade. Ja, dat kan. Mits de verpakking onbeschadigd is, en het eten er goed uitziet, smaakt en ruikt.
sluiten
Infographic: verschil TGT en THT

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave in pdf (0,5 Mb) 



sluiten
Vraag en antwoord: wanneer kun je een product nog veilig eten en wanneer niet?

Als een klant twijfelt over de houdbaarheidsdatum, dan kun je hem als volgt verder helpen.

Antwoord: 

Op verpakkingen vind je vaak de aanduiding ‘Te gebruiken tot’ (TGT) of ‘Tenminste houdbaar tot’ (THT). 

TGT

‘Te gebruiken tot’ staat op producten die snel bederven, zoals verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees. De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico’s voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg. 

THT

Bij producten met een ‘Tenminste houdbaar tot’-datum ligt het anders. Daar betekent de datum een kwaliteitsgarantie. Als het product over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te eten, wel dat de kwaliteit achteruit kan zijn gegaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Voorbeelden van producten met een THT-datum zijn melk, sinaasappelsap, pasta, rijst en ingeblikte groente.

Zintuigen gebruiken

Bij producten met een 'Tenminste Houdbaar Tot'-datum kun je vaak je zintuigen gebruiken. Ziet het product er nog goed uit? Heeft het geen klonten, schimmel of rotte plekken? Als dat wel zo is, gooi het dan weg. Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'Te Gebruiken Tot' -datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.   

Een paar voorbeelden:  

  • Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: op de dag van opening bereiden.
  • Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast.
  • Voorverpakte gesneden groente: maximaal 1 dag na opening.
  • Gerookte zalm: 2 dagen na opening.
  • Melk: 3 tot 5 dagen na opening.
  • Sinaasappelsap: 3 tot 7 dagen na opening.
sluiten
Tool: online Bewaarwijzer

Hoe lang kun je een product bewaren? En wat is de beste bewaarplek. Zoek je product op in deze tool.

sluiten
Download: pdf Slim kopen, koken en bewaren

Alle nuttige tips en informatie over Slim kopen, koken en bewaren (pdf) op een rij.

sluiten
Afbeelding: de ideale koelkastindeling

Hieronder zie je hoe je je koelkast zo indeelt dat producten langer goed blijven. Klik op de afbeelding voor een vergroting. koelkastindeling


sluiten
Ja-Nee Koelkaststicker

Om voedsel langer goed te houden, is de Ja-Nee Koelkaststicker ontwikkeld: een ‘reminder’ voor de juiste bewaarplek van 12 veelgebruikte producten.  Bestel de sticker gratis in de webshop.

sluiten

Klanten verwijzen

Wil jij je klant verwijzen naar de website van het Voedingscentrum? Gebruik dan de url:  www.voedingscentrum.nl/bewaarwijzer

Mogelijkheden voor samenwerking

We werken samen op basis van onze gedragscode. Wil je een van deze materialen in hogere resolutie ontvangen of ben je geïnteresseerd in een samenwerking met het Voedingscentrum? Stuur ons een e-mail.