Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Nederland op koers in strijd tegen voedselverspilling

3 oktober 2019
Nederlanders zijn thuis minder voedsel gaan verspillen. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Ook is er minder drinken weggespoeld via de gootsteen en het toilet. Daarmee ligt Nederland op koers voor het behalen van het doel: een halvering van de voedselverspilling in 2030.
De resultaten komen uit het onderzoek* naar voedselverspilling in huishoudens, dat driejaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onder begeleiding van Voedingscentrum, Milieu Centraal, Wageningen University & Research en Rijkswaterstaat. Sinds de eerste meting in 2010 is er een daling te zien. In 2010 werd er nog 48,0 kilo vast voedsel verspild, in 2016 was dit 41,2 kilo en dit jaar 34,3 kilo**. Nederlanders verspilden afgelopen jaren vooral minder brood, zuivel, groente en fruit. Bij deze is producten is echter nog steeds de grootste winst te behalen.
In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Ook is er minder drinken weggespoeld via de gootsteen en het toilet.

Daling van voedselverspilling van huishoudens 2010-2019 (in kg per persoon per jaar).

Daarnaast verspilden huishoudens ook minder vloeistoffen (koffie, thee, melk, frisdrank, sap, etc.) via de gootsteen of het toilet. In 2019 werd naar schatting 45,5 liter vloeistof per persoon weggespoeld; ruim 11 liter minder dan in 2016 (57,3 l).

Op weg naar halvering

Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, is optimistisch. “Dit is een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet. Het is belangrijk dat iedereen zich inzet, want elke kilo telt.” Het doel is de voedselverspilling in 2030 minimaal te halveren. Niet alleen thuis, maar in de hele keten.

120 euro besparen

Van Dooren kan geen precieze verklaring geven voor de daling. “We verwachten wel dat de toenemende aandacht voor voedselverspilling een rol speelt. Steeds meer mensen vinden het zonde als eten wordt verspild en ze willen in actie komen. Dat is goed om te zien, want als iedereen meedoet levert dit veel winst op voor het milieu én je portemonnee. Door minder voedsel te verspillen, kun je tot wel 120 euro per persoon per jaar besparen.”

Slim kopen, koken en bewaren

Volgens Van Dooren kan verspillen worden voorkomen door slim te kopen, koken en bewaren. “Oplossingen zijn vaak simpel. Doe bijvoorbeeld brood dat je niet direct eet in de vriezer. En zet bij zuivel met een verlopen houdbaarheidsdatum je zintuigen in om de kwaliteit te beoordelen.” Verder zijn er handige hulpmiddelen zoals het Eetmaatje, voor het afmeten van pasta en rijst, en de Bewaarwijzer.
Becky helpt met het geven van handige tips voedselverspilling te voorkomen

Hoe #verspillingsvrij ben jij?

Om alle handige tips en tools bij iedereen onder de aandacht te brengen is Becky geïntroduceerd. Deze mascotte is het gezicht van de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’, een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, waar het Voedingscentrum bij is aangesloten. Becky gaat mensen thuis slimme tips geven en helpen steeds meer verspillingsvrij te worden.

Bekijk de factsheet voor een beknopt overzicht van de onderzoeksresultaten.

* De onderzoeken naar voedselverspilling zijn samengevat in het Syntheserapport Voedselverspilling in huishoudens in Nederland (2019)
Links naar de onderzoeken zijn te vinden in de persmap voedselverspilling

** Deze 34,3 kg bestaat uit 26,5 kg aangetroffen in een steekproef van rest- en gft-afval en 7,8 kg via andere routes, zoals riool, dieren en compost, geschat op basis van consumentenonderzoek.

Dr. Ir. Corné van Dooren

Dr. Ir. Corné van Dooren

Oud medewerker - expert duurzaam eten