Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Werkt antibiotica niet meer als je vlees eet?

Vlees eten zorgt er niet voor dat antibiotica niet meer werkt. De oorzaak ligt niet bij het vlees zelf, maar bij de antibioticaresistente bacteriën die op vlees kunnen voorkomen.

Hygiëne

Antibiotica werkt niet meer als je ziek wordt van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Deze bacteriën kunnen ook op vlees zitten. Door hygiënisch om te gaan met vlees zorg je ervoor dat je niet besmet raakt met bacteriën in vlees, en dus ook niet met ziekmakende bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.

biefstuk bakken

Wat is antibioticaresistentie?

Als je ziek wordt door een infectie, kan je arts antibiotica voorschrijven zodat je sneller beter wordt. De bacteriën die de infectie hebben veroorzaakt, worden dan gedood door de antibiotica. Sommige bacteriën weten zich zó aan te passen, dat deze resistent worden voor antibiotica. Ze gaan dan niet meer dood en de infectie gaat ook niet over.

Waar worden antibiotica-resistente bacteriën gevonden?

Je kunt via verschillende routes in aanraking komen met antibiotica-resistente bacteriën. Je kunt besmet worden door direct contact met dieren of via andere mensen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis of op reis.

Via het voedsel

Via het voedsel is besmetting ook mogelijk. Antibioticaresistente bacteriën komen met name voor op rauw vlees van kip, kalkoen, varken en rund. Ze kunnen op regulier en biologisch vlees zitten. Maar ze zijn ook gevonden op verse kruiden en op rauwe groente. Dat kan gebeuren als resistente bacteriën via het milieu (bijvoorbeeld via de mest of het grondwater) op groente terechtkomen.

Hoe voorkom je besmetting?

Het vermijden van resistente bacteriën is niet altijd mogelijk, maar je kunt wel veel zelf doen om de kans op een besmetting te verkleinen:
  • Was je handen regelmatig. Zeker voordat je gaat koken, nadat je rauw vlees hebt aangeraakt en na gebruik van het toilet.
  • Was je keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
  • Voorkom kruisbesmetting. Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten. Gebruik nooit dezelfde snijplank voor rauw vlees en daarna voor gaar eten of groente.
  • Bak vlees goed gaar.
  • Spoel groente en fruit grondig af onder stromend water, zeker als het rauw gegeten wordt.