Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Vitamine C (ascorbinezuur)

Vitamine C of ascorbinezuur is de bekendste vitamine. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Om vitamine C zoveel mogelijk te behouden, is het belangrijk om groente in weinig water te koken, en niet langer dan nodig is.

Bij een tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan. Een teveel aan vitamine C kan leiden tot darmklachten of diarree.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Vitamine C of ascorbinezuur is veruit de bekendste vitamine. Al in de 16e eeuw wisten zeelieden dat citrusvruchten en verse groente scheurbuik konden voorkomen. Pas veel later werd bekend dat deze ziekte verband hield met een ernstig tekort aan vitamine C.

Andere benamingen voor vitamine C

De chemische naam voor de natuurlijke vorm van vitamine C in eten en drinken is L-ascorbinezuur. Op het etiket van voedingsmiddelen kan vitamine C ook staan als E300 of E301 (natriumascorbaat), wanneer het is toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren.

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in bepaalde koolsoorten, paprika, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien.
Vitamine C per portie Milligram 
1 opscheplepel
gekookte spruitjes
(70 gram) 
92
halve rode paprika
(60 gram rauw)
90 

1 sinaasappel
(130 gram)

66

1 schaaltje aardbeien
(100 gram) 
60 
1 kiwi
(75 gram) 
59 

1 gekookte aardappel
(70 gram)

6

Zo behoud je vitamine C in voedingsmiddelen

Vitamine C is oplosbaar in water. Groente met deze vitamine kun je daarom het beste in weinig water en niet te lang koken. Ook helpt het om groente niet te klein te snijden. Ook is vitamine C gevoelig voor verhitting en zonlicht. Blootstelling aan de lucht van gesneden, gepureerde of uitgeperste producten kun je daarom beter zoveel mogelijk vermijden. In een zuur, zoals in sinaasappel(sap), blijft vitamine C relatief goed intact.

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C heeft een  antioxidantfunctie en beschermt daardoor je lichaamscellen tegen schade. Vitamine C is verder onder andere nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

Heb ik een vitamine C tekort? 

Bij een langdurig ernstig tekort kan verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik ontstaan. De verschijnselen zijn tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen.

Te veel vitamine C

Hoewel je een teveel aan vitamine C uitplast, kun je klachten krijgen als je veel vitamine C binnenkrijgt. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine. In het verleden werd gedacht dat hierdoor het risico op de vorming van nierstenen groter was, maar dit is nooit bevestigd in onderzoek.

Voedingsadvies

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamine C binnen. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat. 

Wil jij nagaan hoeveel vitamine C jij binnenkrijgt? Dat kan met ons online eetdagboek 'Mijn Eetmeter' op  Mijn Voedingscentrum.

Hoeveel vitamine C heb je dagelijks nodig? 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar is 75 milligram. 

Categorie/leeftijd Dagelijkse
aanbeveling
vitamine C
(milligram)

Kinderen

 

6-11 maanden

20

1-2 jaar

25

2-5 jaar

30

6-9 jaar

40

Mannen

 

9-13 jaar

50

14-18 jaar

75

19-70 jaar

75

> 70 jaar

75

Vrouwen

 

9-13 jaar

50

14-18 jaar

75

19-70 jaar

75

> 70 jaar

75

Zwangere vrouwen

85

Die borstvoeding geven

100


Bronnen:
Volwassenen vanaf 18 jaar:
Gezondheidsraad 2018.

Zwangere vrouwen:
Gezondheidsraad 2021.

Overige leeftijden en
vrouwen die borstvoeding geven:
Gezondheidsraad 2014.

Kun je te veel vitamine C binnenkrijgen?

Hoewel er aanwijzingen zijn dat een teveel aan vitamine C tot klachten kan leiden, is er geen aanvaardbare bovengrens voor vitamine C.