Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

WW (vroeger: Weight Watchers)

WW, dat eerst Weight Watchers was, is het Amerikaanse bedrijf achter het PersonalPoints-afvalprogramma. Binnen het programma krijgt alles wat je eet en drinkt een puntenaantal. Dit zijn dan ‘ZeroPoints’ of ‘PersonalPoints’, afhankelijk van het voedingsmiddel en jouw persoonlijke eetgewoonten.

WW bepaalt hoeveel punten je per dag mag tellen aan de hand van een uitgebreide vragenlijst, met daarin vragen over je leeftijd, geslacht, gewicht, en leefstijlfactoren zoals eet- en slaapgewoonten. Het puntensysteem kan je stimuleren om gezonder te eten.   

Het WW-dieet is gericht op een gezonder eetpatroon. Omdat je minder calorieën binnenkrijgt dan vóór het dieet, kun je met het programma afvallen. Door de focus op het stimuleren van een beter eetpatroon kan het ook helpen om het gewichtsverlies te behouden.

Wat is PersonalPoints?

PersonalPoints is een programma waarmee je af kunt vallen. In het oude systeem kon je kiezen tussen drie verschillende programma's (groen, blauw of paars), maar PersonalPoints berekent voor iedereen een gepersonaliseerd budget, en iedereen krijgt daardoor een ander programma. 

Als je bij WW een lidmaatschap afsluit, krijg je toegang tot de app. Daarin zie je jouw persoonlijk voedingsprogramma en PersonalPoints-budget. Je kunt gebruikmaken van de voedings- en watertracker en hebt toegang tot een database met gezonde recepten. Daarnaast kun je ervoor kiezen om wekelijkse workshops bij te wonen waarin je informatie en begeleiding van coaches krijgt.

Hoe werkt het WW-dieet? (ZeroPoints en SmartPoints)

Bij WW krijgt alles wat je eet en drinkt een PersonalPoints-waarde, wat staat voor een aantal punten. Voedingsmiddelen met een waarde van nul vallen onder ZeroPoint-voedingsmiddelen. Waar je een specifiek product onder schaart en hoeveel punten je per dag mag rekenen, is afhankelijk van jouw antwoorden op de vragenlijst en de voedingswaarden van het product. 

Als je een lidmaatschap voor WW afsluit, vul je eerst een uitgebreide vragenlijst in over je eetgewoonten, slaapgewoonten, dagelijkse lichaamsbeweging en mindset. Daarna ontvang je een gepersonaliseerd PersonalPoints-budget en een lijst met ZeroPoint-levensmiddelen die op jou is afgestemd. ZeroPoint-levensmiddelen zijn volgens WW de basis van een gezond eetpatroon. Afhankelijk van het budget moet je daarbij denken aan levensmiddelen zoals fruit, peulvruchten, tofu, volkorenproducten en vis. Maar dat je er geen punten voor hoeft te rekenen, betekent niet dat je er onbeperkt van kunt eten. Uitgangspunt is dat je normale portiegroottes hanteert.

De PersonalPoints-waarde van levensmiddelen wordt berekend aan de hand van een algoritme. Deze is gebaseerd op het aantal calorieën, eiwitten, suikers, vetten en vezels. Ook wordt een verschil gemaakt tussen natuurlijke of toegevoegde suikers en verzadigde en onverzadigde vetten. Online en via een app kun je bijhouden op hoeveel punten je zit. Zo kun je zien hoeveel je op die dag nog kunt eten. Het puntensysteem kan je ook inzicht geven in wat gezondere keuzes zijn. WW bepaalt hoeveel punten je per dag mag rekenen aan de hand van de vragenlijst die je aan het begin hebt ingevuld. 

Naast het dagtotaal zijn er ‘weekextra’s’. Dat zijn punten die je eventueel flexibel kunt inzetten, bijvoorbeeld in één keer bij een feestelijke gelegenheid of via een gelijkmatige verdeling over de week. Daarnaast kun je dagelijks maximaal vier PersonalPoints-waarden meenemen om als weekextra op te sparen. 

Je hebt ook de mogelijkheid om jouw PersonalPoints-budget te vergroten. Wanneer je ten minste 1,75 liter water per dag drinkt of een portie zetmeelarme groenten (bijvoorbeeld sla, broccoli of tomaten) eet, wordt er 1 punt toegevoegd aan je dagelijkse budget. Ook wanneer je beweegt, verdien je punten. Hoeveel dat is, hangt af van hoe intensief je lichaamsbeweging is en ook van jouw leeftijd, lengte, gewicht en geslacht. WW zegt dat deze extra punten een stimulans zijn voor het maken van gezonde keuzes. 

Het is onduidelijk hoe het puntensysteem exact is opgebouwd en welke criteria het zwaarst wegen bij de toekenning van punten. 

Is het WW-dieet gezond?

Het dieet van PersonalPoints is erop gericht om je eetpatroon gezonder te maken en je leefstijl te verbeteren. Je kunt ermee afvallen doordat je minder calorieën binnenkrijgt. Maar omdat de focus ligt bij een gezonder eetpatroon, kan het je ook helpen om op gewicht te blijven. Bij veel afvaldiëten is dat niet zo en is het verloren gewicht na verloop van tijd weer terug. 

Werkt het WW-dieet? 

Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van het vernieuwde programma, PersonalPoints. Dat geldt wel voor het Weight Watchers-programma waarop PersonalPoints is gebaseerd. Op basis daarvan kun je zeggen dat het PersonalPoints-programma net als andere diëten kan leiden tot gewichtsverlies. De verloren kilo’s zijn na 12 maanden nog steeds weg. Na 2 jaar is in de meeste gevallen een deel van het extra gewicht terug. 

Weight Watchers wordt in studies vaak vergeleken met andere bekende afvaldiëten, maar er is op dit moment nog geen eenduidige conclusie te trekken over welk dieet het beste werkt op de korte en de lange termijn.

Hoe valt de vergelijking uit met de Schijf van Vijf?

PersonalPoints is afgestemd op persoonlijke keuzes. Afhankelijk van de voedingsmiddelen die je kiest, eet je in meer of mindere mate volgens de Schijf van Vijf. Voedingsmiddelen die meer toegevoegde suiker en verzadigde vetzuren bevatten, hebben binnen PersonalPoints een hogere waarde. Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten, hebben juist een lagere waarde. Geen enkel voedingsmiddel is verboden, maar er zijn wel positieve prikkels voor het eten van volkoren graanproducten, magere eiwitrijke producten, en groente en fruit. Deze producten hebben namelijk een lager aantal punten of vallen in de gepersonaliseerde ZeroPoints-lijst, afhankelijk van de antwoorden die je hebt gegeven. Je kunt daar dus meer van eten en krijgt zelfs extra punten per portie zetmeelarme groenten. 

In de Schijf van Vijf staan juist helemaal geen voedingsmiddelen met veel toegevoegd suiker of veel verzadigd vet. Wel staan daar volkoren graanproducten, magere eiwitrijke producten, en groente en fruit. Zij passen in een gezond voedingspatroon omdat ze aantoonbaar positieve effecten hebben op de gezondheid. Ook zijn er verschillen in de adviezen voor het drinken van water. In de Schijf van Vijf wordt ten minste 1,5 liter per dag aanbevolen, terwijl PersonalPoints ten minste 1,75 liter water adviseert en stimuleert. Verder geeft WW aan dat je moet uitgaan van een normale portiegrootte voor ZeroPoint-producten, maar het Voedingscentrum hanteert in de Schijf van Vijf maximaal aanbevolen hoeveelheden voor zulke voedingsmiddelen. Voor vlees geldt bijvoorbeeld het advies om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. 

Tot slot houdt PersonalPoints geen rekening met aanbevelingen rondom de dagelijkse zoutinname van maximaal 6 gram. Zout wordt niet genoemd in het rijtje van ingrediënten waarop wordt gelet bij de toekenning van punten.

Hoe valt de vergelijking uit met de beweegrichtlijnen?

WW geeft aan dat het PersonalPoints-programma is gemaakt om lichaamsbeweging te stimuleren en te belonen. Iedereen krijgt gepersonaliseerde beweegdoelen op dagelijkse en wekelijkse basis. Elke activiteit levert punten op, die toegevoegd worden aan het wekelijkse PersonalPoints-budget, maar krachttraining en intensieve activiteiten leveren de meeste punten op. Afhankelijk van je doel, en wat je doet aan lichaamsbeweging, voldoe je dus wel of niet aan de beweegrichtlijnen. 

Zorgt PersonalPoints voor een gezondere leefstijl? 

Het puntensysteem van PersonalPoints en ZeroPoint biedt inzicht in keuzes voor een gezonder voedingspatroon. Maar of je keuzes ook echt gezonder zijn, hangt ervan af hoe je dit systeem gebruikt. Als je alleen kiest voor producten met veel punten, kun je minder eten van bepaalde voedingsmiddelen. Dat kan voor honger zorgen. Daarom kan de begeleiding in de workshops een goede aanvulling op het digitale WW-abonnement zijn. Je hoeft geen speciale (dieet)producten aan te schaffen en mag alles eten, wat het dieet praktisch maakt in de uitvoering.  Ook word je gestimuleerd om meer te bewegen. 

Tot slot loopt PersonalPoints niet af als je je streefgewicht hebt bereikt. Je kunt je doel dan veranderen in ‘stabiliseren’ en ontvangt dan een nieuw dagtotaal aan PersonalPoints. Om te voorkomen dat je snel weer op je oude gewicht zit, is het belangrijk om een gezonde leefstijl vol te blijven houden.