Kiemgroenten
zijn jonge, net ontkiemde plantjes. Taugé en alfalfa zijn voorbeelden van kiemgroenten.
Groente eten geeft veel
voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten.
Kiemgroenten bevatten relatief veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
Op kiemgroenten
kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Verhitten doodt deze
bacteriën.
Wat zijn kiemgroenten?
Kiemgroenten zijn jonge plantjes. Ze zijn nog maar net ontkiemd, dus uit hun zaadje gekomen, voordat ze gegeten worden. Groente staat in de Schijf van Vijf.
Bij kiemgroenten groeien de plantjes uit zaden. Kiemgroenten groeien op een bijzondere manier. In plaats van ze te laten groeien in de aarde, zoals bij de meeste andere groenten, worden ze gekweekt door ze met water in een reservoir te doen. De plantjes ontkiemen dan vanzelf na verloop van tijd.
Kiemgroenten worden verzameld (‘geoogst’) voordat er bladeren aan de plantjes komen. Het eindproduct dat in de winkel ligt kan nog steeds het zaad bevatten, maar je ziet ook wel kiemgroenten zonder zaad (bijvoorbeeld taugé).
Welke soorten kiemgroenten zijn er?
- Taugé, de kiem van
de mungboon.
- Alfalfa, de kiem van luzerne.
- Kiemen van kikkererwten, linzen, bonen, rode bieten, radijs, prei en broccoli.
Veel mensen die kiemgroenten eten, eten ze op de boterham in combinatie met vleeswaren, kaas of tomaat, als salade, in roerbakschotels, in soepen of als garnering. Je kunt er ook sproutbread of kiemenbrood van bakken. Taugé wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals nasi goreng, gadogado en soto-soep.
Naast kiemgroenten zijn er ook cressen verkrijgbaar. In tegenstelling tot kiemgroenten, groeien cressen op een vaste bodem. Vaak worden ze als hele plant verkocht. Een voorbeeld van een cress is tuinkers. Cressen staan in de voedingsbodem en kunnen zelf afgeknipt worden.
Herkomst
De meeste kiemgroenten die in Nederland in de winkels
liggen, worden hier ook geteeld.
Productie
De productie vindt plaats in roterende vaten, containers en kweekcellen. Kiemgroenten hebben vocht en warmte nodig om te groeien. Veel kiemgroenten groeien in het donker waardoor ze wit blijven, zoals taugé.
Kiemgroenten zijn het hele jaar door verkrijgbaar, omdat de zaden op elk moment tot ontkieming kunnen worden gebracht. Na het oogsten worden ze gewassen, gekoeld en verpakt.
Hoe bereid je kiemgroenten?
Was kiemgroenten vlak voor je ze gaat gebruiken onder stromend water. Sommige kiemgroenten worden wel eens rauw gegeten, maar de meest veilige keuze is om kiemgroenten van tevoren te verhitten. Dit kan door ze 5 seconden onder te dompelen in kokend water of ze goed mee te wokken met de maaltijd.
Zijn kiemgroenten gezond?
Kiemgroenten passen binnen een gezond voedingspatroon. Kiemgroenten rekenen we tot groente. Net als andere groentesoorten bevatten kiemgroenten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien. Verschillende soorten groente eten is de beste manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker). Lees meer over de gezondheidseffecten van
groente.
Kun je kiemgroenten veilig eten?
Het kiemen vindt plaats onder vochtige en warme omstandigheden. Dit zijn omstandigheden waarin bacteriën goed groeien. Op kiemgroenten kunnen dan ook schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Bedrijven moeten aan strenge wetgeving voldoen om ervoor te zorgen dat er geen risico voor besmetting is. Toch is het risico niet helemaal uit te sluiten. Hitte doodt de bacteriën en daarom is verhitten voor gebruik de meest veilige keuze.
Sommige kiemgroenten moeten voor gebruik verhit worden. Dit kan gelden voor kiemgroenten waarbij de bonen er nog aan zitten, zoals peulvruchtenkiemen. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Hoe bewaar je kiemgroenten?
Kiemgroenten zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bij het bewaren moeten de aanwijzingen op de verpakking worden gevolgd. Let op de houdbaarheidsdatum. Het is belangrijk om ze op te eten uiterlijk op de TGT-datum (Te Gebruiken Tot). Bewaar ze in de koelkast bij 4 °C. Houd de tijd tussen het uit de koelkast halen en het opeten zo kort mogelijk.
Hoe eet je kiemgroenten?
Veel mensen die kiemgroenten eten, eten ze op de boterham in combinatie met vleeswaren, kaas of tomaat, als salade, in roerbakschotels, in soepen of als garnering. Je kunt er ook sproutbread of kiemenbrood van bakken. Taugé wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals nasi goreng, gadogado en soto-soep.
Wat is het voedingsadvies voor kiemgroenten?
Niet één groente bevat alle voedingstoffen uit groente die je nodig hebt. Het beste is om te kiezen voor een gevarieerd voedingspatroon waar kiemgroenten onderdeel van kunnen zijn. Je hoeft dus niet een vaste hoeveelheid per dag te eten om daaraan te voldoen. Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten, daarbij is variatie heel belangrijk. Lees meer over
groente en vul de
Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.
Kwetsbare groepen
Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om kiemgroenten rauw te eten. Als ze verhit zijn, kunnen ze veilig gegeten worden. Meer uitleg voor kwetsbare groepen.
Recepten met kiemgroenten
Kiemgroenten zoals taugé en alfalfa kun je gebruiken in veel recepten, bijvoorbeeld in Aziatische gerechten en andere (roer)bakgerechten. Voorbeelden van recepten met kiemgroenten:
Of kijk hier voor meer recepten met taugé of alfalfa.
Zijn kiemgroenten duurzaam?
Kiemgroenten hebben vocht en warmte nodig om te groeien. Die warmte komt in overmaat vrij bij de groei van het product. De extra warmte wordt teruggewonnen en weer binnen het bedrijf gebruikt om het water een beetje te verwarmen. De klimaatbelasting is hierdoor laag.